петак, 19. јун 2009.

Lud zbunjenog

Prekjuče u pregledu štampe izvesne radio našao se sledeći pasus:

Novine pišu i o kontinuiranom usklađivanju propisa Srbije sa evropskom regulativom. Prvih 100 nepotrebnih propisa i zakona, kako saznaju NOVOSTI, moglo bi biti izbačeno iz procedure već početkom jula. Većina građana traži uspostavljanje tzv. jednošalterskog sistema prilikom predaje finansijskih izveštaja, a ima predloga i za uprošćavanje procedura prilikom zapošljavanja novih radnika, ukidanje obaveze atestiranja proizvoda koji već imaju deklaraciju EU, produžavanje važenja izvoda iz matične knjige rođenih, ukidanje overe sopstvenog potpisa u sudu. Analiza je pokazala da se čak 60 odsto polja u obrascima ponavlja, a da se isti dokumenti predaju različitim institucijama, umesto na jednom šalteru.


Meni koji nisam upućen u priču o ovim propisima i nisam čitao članak u Novostima ovde mnogo toga nije bilo jasno. Prvo - o kakvoj proceduri je reč? Skupštinskoj? Jesu li to zakoni/propisi koji tek treba da se usvoje? Deo sa jednošalterskim sistemom za finansijske izveštaje je jasan, kao i nabrajanje ostalih predloga za menjanje propisa. A onda odjednom imamo obrasce, a ne znamo uopšte koji su obrasci u pitanju (ako su za sve ove propise nabrojane pre toga, ne vidim zašto neka polja ne bi bila ista, ipak se ne radi o istim propisima, zar ne?), i (opet ako su za prethodno nabrojane procedure) zašto se dokumenta ne bi predavala različitim institucijama, ne može valjda jedan šalter da se bavi i matičnom knjigom rođenih, i deklaracijama za proizvode, i zapošljavanjem i potpisima itd. ? Zaključak koji se nameće je sledeći - ili je novinar loše prepričao članak iz Novosti, ili ga je dobro prepričao a urednik ga "sredio, ili ga je loše prepričao, a urednik dodatno "sredio", ili je već i u originalu loše napisan. Aj' da proverimo:

Briše se prvih 100 propisa



Lov na komplikovane birokratske procedure se zahuktava! Spisak propisa i zakona koji će uskoro biti poslati na "giljotinu" sve je duži, a kako saznaju "Novosti", prvih 100 moglo bi da "padne" već početkom jula.
Prema rečima Andreje Marušić, koja rukovodi Jedinicom za sveobuhvatnu reformu propisa, narednih nedelja Vladi Srbije će biti predat prvi paket preporuka za ukidanje propisa koji privredi i građanima zagorčavaju život:
- Ministarstva su sama već registrovala oko 300 akata koje bi trebalo izmeniti ili staviti van snage. Među njima je čak 100 koji se već duže vreme uopšte ne primenjuju. To su podzakonski akti za čije ukidanje nije neophodna
odluka Skupštine, već samo Vlade, i zato ćemo tražitu da budu i formalno ugašeni.
Ubrzo posle toga, na adresu Nemanjina 11 biće poslat i drugi paket preporuka:
- Planiramo da pre avgustovskog odmora Vlade dostavimo još jedan spisak propisa koje bi trebalo izmeniti - kaže Marušićeva. - Privreda ima rok do 15. jula da nam dostavi svoje predloge i sugestije o tome koje komplikovane administrativne procedure ih najviše "žuljaju".
Do sada je, objašnjava Marušićeva, stiglo oko 300 predloga za izmenu ili stavljanje van snage određenih propisa iz raznih oblasti. Većina građana traži uspostavljanje tzv. jednošalterskog sistema prilikom predaje finansijskih izveštaja, jer se sada oni dostavljaju na čak tri adrese - Narodnoj banci, Agenciji za privredne registre i Poreskoj upravi. Ima predloga i za uprošćavanje procedura prilikom zapošljavanja novih radnika, ukidanje obaveze atestiranja proizvoda koji već imaju deklaraciju EU, produžavanje važenja izvoda iz matične knjige rođenih, ukidanje overe sopstvenog potpisa u sudu, mogućnost plaćanja u evrima...

40 papira za zdravstvenu knjižicu
Da bi, na primer, vlasnik firme prijavio sebe, jednog svog radnika, svoju i njegovu porodicu (ukupno šest osoba) za penzijsko i zdravstveno osiguranje, mora da popuni ukupno 27 raznih obrazaca, odnosno 654 polja u tim formularima, i da uz njih pribavi i nadležnim organima podnese 43 priloga. Samo da bi izvadio zdravstvene knjižice, treba da popuni 18 obrazaca i preda 22 priloga. Analiza je pokazala da se čak 60 odsto polja u obrascima ponavlja, a da se isti dokumenti predaju različitim institucijama, umesto na jednom šalteru.

Gle čuda, u Novostima je napisano sasvim jasno.
Znači da je u pitanju jedna od prethodno nabrojanih varijanti, a meni se nešto u ovom slučaju javlja da je loše napisano, i još lošije "lektorisano".