недеља, 14. јун 2009.

Dobro de, GDE se na kraju održava taj sastanak?

Danas je na radiju koji sam pomenuo u dobrodošlici u desku dežurna bila izvesna novinarka, koju nećemo reklamirati i imenovati... recimo samo da jako podseća na Barbru Strajzend. Recimo. Nama koji se bavimo novinarizmima malo duže, poznata je po jednom čuvenom tekstu o Deda Mrazu (o tome možda budemo i izveštavali jednom prilikom, mada dotični tekst više nemamo... možda ga iskopamo nekako...).
Dotična novinarka u etar i na sajt radija pustila je sledeće dve vesti (dajemo samo relevantne isečke):



14. jun 2009. 12:26 (Izvor: Beta)



Šefovi diplomatija Evropske unije sutra će, u Luksemburgu, Evropskoj komisiji preporučiti da predloži ukidanje "šengenskih viza" EU do kraja ove godine za one zemlje zapadnog Balkana koje ispune za to nužne uslove.


I druga:

14. jun 2009. 14:43 (Izvor : Fonet)

Prelazni sporazum Evropske unije sa Srbijom mogao bi da bude odmrznut već sutra, na sastanku ministara spoljnih poslova u Briselu, izjavila je Tanja Miščević.


Ja, budući odgovoran prevodilac/spiker koji razmišlja o svojim slušaocima i ugledu stanice/redakcije, otišao sam naravno do deska da se informišem gde se taj sastanak održava - u Briselu ili Luksemburgu. Dobih odgovor da je u Luksemburgu, da je ona isto videla u drugoj vesti da piše Brisel, ali eto, moguće je da je Miščevićka (inače BIVŠA šefica Vladine kancelarije za evropske integracije) napravila lapsus. Na to sam joj rekao da nije bitno ko je napravio lapsus, već da u jednom te istom biltenu imamo dve oprečne informacije. Kao što obično novinari čine - rekla mi je samo da preskočim Brisel i uopšte ga ne pomenem, pošto pouzdano znamo da je sastanak u Luksemburgu. Inače, reagovala je i uvređeno na moju opasku da samo kod nas političari iz prošlih i smenjenih administracija uporno daju izjave i godinama posle odlaska s funkcije... pa, uzdravlje!