уторак, 14. мај 2013.

Padeži i odnosne zamenice - nije to baš lako...

Svi mi nekad imamo poteškoće da se snađemo sa rodom, brojem (da ne kažem brojOm) i padežom kada pišemo složene, dugačke rečenice, sa mnogo imenica raznih rodova, naročito ako treba da napišemo i neku zamenicu (pogotovo ako je odnosna). No, to je nešto što novinarima ne bi smelo da se dešava. Ali dešava se. I to redovno. Budući da sam poznat kokakoličar, svakako sam odmah kliknuo na link koji mi je „iskočio“ na fejsu, a koji tvrdi da je neki tamo čovek otkrio recept za koka-kolu. I šta vidim u prvoj rečenici odmah?


Amerikanac iz Džordžije, Klif Kladž tvrdi da je našao stari recept koji otkriva "tajnu" pića koji pije cela planeta, koka-kole.




Dakle, molim vas, on je otkrio recept pića KOJI pije cela planeta. Sad da ne pametujem previše, evo najkraće: piće je srednjeg roda, te akuzativ odnosne zamenice glasi „koje“, a ne „koji“. Ovu vest je, kao što možete videti na slici, objavio Mondo. I tu bismo priču mogli završiti. No, ja sam vest pročitao na portalu Nadlanu, koji ju je preneo s portala Mondo. I kao što svi mediji (ali bukvalno svi) u Srbiji uzmu vest od Tanjuga ili koje već agencije i „od a do ž“ ostave sve isto, uključujući i očigledne greške, tako je i ovog puta. No, to je tema o kojoj ćemo jednom posebno razgovarati - možda napravimo i neku anketu među medijima koji budu želeli da učestvuju. Na kraju, podsetićemo se jednog sličnog slučaja, koji po mom skromnom mišljenju nije dobio dovoljno pažnje.