среда, 28. мај 2014.

Nove visine srBskog novinarstva ili Zašto Vučić nije dao ostavku?

Sećate li se vremena kad ste/smo optuživali Đilasa kako drži sve žive i nežive medije i kontroliše šta se sme napisati a šta ne sme? Kladim se da biste danas voleli da se to vreme vrati, jer tada nije bilo ovako strašno... zar ne? Informer i Kurir se naprosto utrkuju ko će Vođi dublje da se zavuče (sve uz njegov blagoglagoljivi i smirenoumni blagoslov/dopuštenje) i u tom procesu izbacuju u elektronsko-papirni etar priče dostojne bar jednog celog serijala Top Liste Nadrealista. Danas nije ništa drugačiji dan. Kurir nam je poklonio ovaj članak za užinu. Dakle, da sumiramo, Vođu je neki policajac zvao u subotu rano ujutro (nije ga probudio, Vođa uvek radi, piše neke nove programe) da mu kaže kako je njegov (Vođin, ne policajčev) maloletni sin D. V. pretukao poznatog (odraslog) golmana V. S. Vođa A. V. u tom trenutku spreman odmah da podnese ostavku na mesto P. V. i to uživo na TVP. No ne lezi vraže, Vođa zahteva da se sve ispita i ispostavi se da je golmana pretukao ipak neki D. K. Ipak je neki drugi Kurčić.


Ono što nama kao naivnim čitaocima ostaje da ponesemo sa sobom, da nas proganja u noćima dok mi spavamo, a Vođa radi jesu pitanja...

Pitanje broj jedan: Zašto bi premijer ostavku čitao na Pinku?
Moguć odgovor: Zato što RTS neće da prekine reprizu Selo gori a baba se češlja zbog njega.

Pitanje broj dva: Zašto je kao autor teksta potpisana „Ekipa kurira“?
Odgovor: Jer ovako nešto genijalno ne može da napiše jedan čovek sam. Bar ne onaj koji radi u Kuriru. Moja mačka može sama, doduše.

Pitanje broj tri: Kako to da je odmah seo da piše ostavku, a nije se čuo ni sa sinom (koliko znamo), niti je na neki drugi način (za koji je, kao što znamo, potrebno vremena) proverio informaciju? Nego odmah seo da piše ostavku?
Odgovor: Jer je on budućnost u koju verujemo.

Pitanje broj četiri: Zašto me ovaj tekst podseća na onaj vic?
Odgovor: Koji vic?
Br. četiri: Dolazi mali ciga iz škole i kaže: „Tatko, umalo da dobijem peticu danas!“ - „Kako umalo?“, pita otac. „Lepo“, kaže mali. „Dobio onaj što sedi pored mene!“
Odgovor: A, pa tako nekako.

Pitanje na koje nema odgovora: Šta će maloletna osoba u to doba na splavu?

Već vidim kako Pink sprema novu seriju: Dosije V.


I za kraj pitanje - ko još „pada“ na ovakve članke? Padaju čitaoci Kurira... kojih je nažalost MNOGO. Kad god se ujutro vozim autobusom i ljudi oko mene (uglavnom stariji, oni koji najredovnije glasaju na izborima) čitaju novine, svi čitaju Kurir. Ili Informer. Ili neku sličnu „novinu“.